гр. Пазарджик, ул. "П. Волов" №1, тел. 034 45 28 19
В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово, ученици от ОУ „Любен Каравелов“ зарадваха болни деца с играчки

  Благотворителна  акция: „Подари играчка на болно дете” организираха учениците от 1 в клас на ОУ „Любен Каравелов” гр. Пазарджик. Деца, придружавани от техния класен ръководител г-жа Спаска Иванчева, посетиха УМБАЛ-ПЪЛМЕД – клон „Здраве“. Те се срещнаха с д-р Руска Личева, завеждащ  детско отделение и Божурка Маринова – главна сестра в болничното заведение, за да предадат подготвените подаръчни торби и пликове, които да зарадват децата в отделението. Коледната елха беше допълнена и всяко дете получи изненада, а за дарителите остава приятното чувство от усмивките на малчуганите и техните майки.

Учениците казват: „ По Коледа се случват чудеса. Нека ние допринесем за това коледно чудо за болните деца”.

Д-р Личева изказа благодарност към малките дарители за техния мил жест.

Тя пожела на учениците да сбъдват мечтите си. Да бъдат здрави и за Коледа да получат подаръците, които са си пожелали.


НОВАТА 2021/2022 УЧЕБНА ГОДИНА Е ОТКРИТА

24 май 2021 – КАРАВЕЛОВЦИ ПРАЗНУВАТ

20 май 2021 – КАРАВЕЛОВЦИ СПОРТУВАТ

Публична изява на клуб „Сръчни ръце“
проект на МОН „Подкрепа за успех“ – 18.03.2021


Стенописът – 04 март 2021

      В дните около Националния празник на България 3 март, една уникална по значение и възприятие придобивка, обогати  вътрешната интериорна среда на Основно училище „ Любен Каравелов“ в град Пазарджик. Един прекрасен стенопис на пазарджишката художничка Елеонора Хаджиниколова бе тържествено открит. Стенописът е посветен на произведения на  български  писател, поет, национален герой  и патрон на нашето училище – Любен Каравелов.

    Стенописът е реализиран с финансовата подкрепата  на Национален фонд „Култура“ и благодарение на художничката Елеонора Хаджиниколова.

    Талантливата стенописка е избрала именно нашето училище , за да покаже магията на изкуството , защото тя самата е възпитаничка на училището и защото е одухотворена от делата и приносът на Любен Каравелов към обществото и родината ни.

     Композицията, ситуирана на подобаващо място в централното входно фоайе се разглежда зрително отдясно наляво, започвайки от листата, които са в пастелни тонове и са точно там , за да  създадат преход от съществуващата стена към образа на Любен Каравелов. В емблематичната му брада са вплетени  праскови и житни класове, символизиращи плодородие, а в случая символ на богатата му творческа дейност, в която като отличаващи се произведения се открояват „Българи от старо време“ и „Маминото детенце“. Всеки елемент от тези творби е съчетан по изумителен начин в композицията и носи своята символика и послание към бъдещите поколения.

   Силно въздействащ е символът вплетен в къдрите над буйното високо чело на поета, това е дръжка/мандало-чукче за порта, което в „Българи от старо време“ е символ на помирението между двамата главни герои от повестта. В стенописната композиция символиката е следната: този метал с формата на лъвска глава / България на картата на Европа, наподобява на лъв / символизира будният революционен ум на Любен Каравелов и това как чрез „почукването“ с тази метална дръжка, той пробужда българите с мисълта за извоюване на национална свобода.

    Впечатлява  изобразеният залез, разположен на бяла кърпа  върху която са изографисани български мотиви. Тази шевица е неизменна част от женска национална риза. Девойката и младежът до нея са реална двойка в естествена среда, а когато учениците стигнат до запознаване и разбор на  произведението „Българи от старо време“, ще припознаят в тези образи  литературните герои на Лила и Павел.

      Обогатят въображението, доставят естетическа наслада и житните класове и прасковите: символи на плодородието и богатото въображение на Любен Каравелов, а здравецът в корените на дръвче, ни препраща към  най-ценното послание-здравето и животът на децата, учениците-бъдещето на нацията !

     Още редица символи фигурират и въздействат: залезът превърнал се в змей, нощ с много звезди, превръщащи се в овце , като буквите и думите в обучителния процес, довеждащи до знанието на учениците.

     Стенописът разполага и с черна дъска, върху която може да се пише с тебешири, и едновременно с това е и магнитна. Учениците ще могат да поставят плочици с магнити, изрисувани от тях самите с елементи от български шевици. Текстовете, които може да бъдат писани на черната дъска следва да бъдат различни – цитати от произведения на Любен Каравелов, девизът на училището, който гласи: „Ние съхранихме традициите и вървим напред“.

     За финал бихме добавили само – грабващата погледите оригинална творба  трябва да се види визуално и възприеме изцяло индивидуално и с фантазия на ума и зрението. В противен случай  текстовият  разбор е почти безпредметен.